neděle 7. února 2016

Jak šli Corn Flakes Palapeli 5

6. února 2016

Des, JiříK, Zuza a Index

11. místo

Palapeli máme rádi a chodíme naň od prvního ročníku, jen naše výsledky jsou rok od roku horší (4., 7., 11. a 16. místo). Nejvyšší čas to zlomit.

Didi měla mít termín, Pavlík oncall v IBM a Zdenál oslavu kamarádových třicátin. Tak jsme s JiříKem ulovili osvědčenou Zuzu Krumlovou a hlavně Indexe, čímž jsme do týmu poprvé dostali někoho, kdo vyhrál TMOU ;) Statek nás překvapivě nasadil na druhé místo, takže očekávání byla vysoká.

Na startu věnujeme přebytečnou bramboru Fušenkám a rozbíháme se po úřadě. Rychle zjišťujeme, že na odborech nám nikdo zatím nic nedá, takže se na návrh Indexe stavíme v rozestupech do fronty na info. Červený formulář? Ale není potvrzený. Potvrdit? Ale to potřebujete oranžový! Ve frontě se radíme, co s tím, Index navrhuje úplatky, já z legrace zmiňuji Asterixe (jak se ukáže později, měli jsme to oba zkusit ;)). Nakonec zkusíme JiříKův nápad zeptat se na výdejny formulářů v šesti základních barvách a dostaneme je. Takže ve chvíli, kdy orgové megafonem diktují, co se kde ověřuje, už máme všech šest formulářů v ruce. Ze startu odcházíme jako jedni z prvních.

Vypsání abecedy byl nápad, který naštěstí přišel hned. Další šifru doslova lámem, protože než si rubikovku stihnem vyfotit, rozpadá se mi při prvním pokusu o otočení v ruce. Vypadnuvšího papírku si naštěstí všimeme a jdeme do čela.

Na trojce si děláme z orga srandu, že má perníčky v krabici od špatné deskovky. Konečně se stihnu najíst, s plnou pusou vyloučím použití bodování z Carcassonne, Index přijde s trojkovkou, my ji opravíme na poláka (kvůli CHčku) a jdem dál na prvním místě. Že by Statek nelhal? Lhal.

Na čtyřce se Zuza nabízí, že hned poběží na kótu pro nápovědu. Přijde nám to zbytečné, víme přece, co s tím. Rozpadlou rubikovku skládáme do jednobarevné vyřešené podoby, pomocí A a G nacházíme dvě logická mapování písmen, ale tajenka z toho neleze. Týmy přicházejí a odcházejí, Zuza nakonec vybíhá na Trnůvku, kde najde to, co jsme čekali. Diktuje barvy po telefonu, fotí, posílá a běží dolů. My napjatě čekáme na fotky, když v tom dojde toto:


A pak ještě pětkrát. Marně čekáme na sedmý mail, ve kterém by byla fotka se šikmým pohledem. Zkoušíme to složit i bez něj, ale nedaří se a hlavně zjistíme, že jsme nějaké dílky ztratili. Naštěstí to JiříK bruteforcne, protože mu jako jedinému dojde, že na středech stran může být jen šest konkrétních písmen, z nich vykouká POMNIK a díky Očku a Ičku i V ROZDROJOVICICH. Jdeme dál a nadáváme, čelo závodu je daleko před námi.

Na páté šifře nechápeme, proč tam těch obrázků bylo tolik, když stačil jen první řádek. Cestou na šestku odhalujeme smysl razítek a shodujeme se, že cílová šifra bude nějak pracovat s názvy přístavišt nebo rovnou jen s Veverskou Bítýškou. Šestka padá rychle, nicméně na sedmičce si nějak sedíme na vedení a trvá nám asi půl hodiny, než nás napadnou očividné filmy. Na desetihodinové hře je holt i půl hodina takový malý zásek :)

Na sedmičku to berem šturmem kolem kompostárny. Odhalujeme osm různých poloh u každého šermíře, jejich přesných deset kombinací, chceme v tom mít rastr či binárku, ale pořád to nějak nejde. Přesouváme se proti trudomyslnosti na hřeben, tam si s Indexem slovně zašermujeme o vhodnosti slov "píchat" a "bodat" a šifru vyřešíme. Následuje nejkratší přesun hry, protože osmička je za jedinou zatáčkou :)

Odmítáme buřty a dobře děláme, šifra je za minutu lousknutá. Při přesunu na Malou Babu vymýšlíme, jak jednoduše udělat razítko Veverské Bítýšky. Do písmen se mi nechce, proto navrhuji udělat jedno morseovkové V a obtisknout ho podruhé obráceně. Nápad se ujal, brambory a nože se se ctí ujala Zuza. Až teď mi došlo, jak to bylo genderově nekorektní, ale u nás doma třeba vždy škrábali brambory chlapi ;)

Kladné a záporé postavy jdou rychle, krom postav z Eragona známe v týmu tak nějak všechno. Na oblíbený Pergl (byli jsme tu omylem během iNuly, protože jsme špatně slyšeli bergl) to berem přes pole, protože jak říká Index, "na luštění už to zjevně nedoženem". S jedenáctkou bojujeme marně, zkoušíme i přesun proti trudomyslnosti do Medlánek, ale nápad na první krok (vepsat římská čísla do tabulky) nepřichází. V půl sedmé stříháme totálku a jdem do cíle, kde k pobavení orgů tiskneme naši morseovkovou Bítýšku. Nakonec je z toho jedenácté místo, protože jsme do poslední chvíle doufali, že tu poslední šifru dáme a projdeme s čistým štítem.

Hra se líbila, počasí vyšlo nádherně, trasa byla pěkná. Šifry nakonec také, i když to byly spíš lehké nápadovky, jediná analytická byla snad ta Carcassonní. Indexe vřele doporučuji do každého týmu, protože krom řízení přesunů a slušného luštění má výborný smysl pro humor! Jedenácté místo sice neodpovídá nasazení dle Statku, ale negativní trend našich výsledků na Palapeli byl otočen, takže příště na sedmém místě na shledanou :)

Za Corn Flakes sepsal Des

P.S.
Mapa naší trasy je zde, vyšlo to na zhruba 16 km plus nějaké to běháníčko na startu.

1 komentář:

  1. To geniální razítko jsem obdivoval na orgovských fotkách, tak teď už vím, čí to byl nápad :-)

    OdpovědětVymazat